Παμπειραϊκή συγκέντρωση την Τρίτη για τον ΟΛΠ

7 Μαρ 2014


Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για την έναρξη της διαδικασίας για την πώληση της πλειοψηφίας των μετοχών του ΟΛΠ από το ΤΑΙΠΕΔ με τους εργαζόμενους να κλιμακώνουν, την ερχόμενη εβδομάδα, προκηρύσσοντας η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΥ) την Τρίτη 11/3 προκηρύσσει 4ωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί σε όλα τα μεγάλα λιμάνια της χώρας.

Την παραπάνω ημέρα η ΟΜΥΛΕ καλεί την παραπάνω μέρα, στις 11.30 το πρωί, σε συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη στον Πειραιά και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου. Η Ομοσπονδία καλεί στην συγκέντρωση όλους τους φορείς κοινωνικούς και αυτοδιοικητικούς σε συμμετοχή.

Στις αντιδράσεις των εργαζόμενων έρχονται να προστεθούν και δριμύτατες ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων ενώ με δήλωσή του κατήγγειλε την πώληση του ΟΛΠ και ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά Θοδωρής Δρίτσας.

Οι εξελίξεις πυροδοτήθηκαν από την εσπευσμένη έναρξη της διαδικασίας πώλησης με την δημοσίευση από το ΤΑΙΠΕΔ της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος


Αναλυτικά, η ΟΜΥΛΕ στην ανακοίνωσή της σημειώνει τα εξής:
Η Κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ, πιστοί εντολοδόχοι των ξένων μονοπωλιακών ομίλων και των ντόπιων συμφερόντων που τα συνεπικουρούν, ΑΔΙΑΦΟΡΟΝΤΑΣ για τις καθολικές κοινωνικές αντιδράσεις, προχώρησαν στην πρόσκληση ενδιαφέροντος για την πώληση του Μετοχικού Κεφαλαίου του ΟΛΠ.
Επιχείρησαν με μια διαδικασία “φιάσκο” στην βουλή, χωρίς καν να δεχθούν ακρόαση φορέων να νομιμοποιήσουν το πολιτικό έγκλημα ιδιωτικοποίησης κατά του ΟΛΠ και εν συνεχεία του ΟΛΘ και των άλλων λιμανιών.
Με μια πρόσκληση ενδιαφέροντος, στην οποία το ΤΑΙΠΕΔ αποποιείται κάθε ευθύνη και συνέπεια, επιχειρεί να πείσει ότι ο όποιος ιδιώτης η ξένος μονοπωλιακός όμιλος θα δεσμευτεί να εξυπηρετήσει το Δημόσιο και Κοινωνικό συμφέρον.
Βαφτίζουν τον “φιλικό διακανονισμό” σε “Συμβιβασμό” για να δημιουργήσουν νόμιμα συμφέροντα στην πλευρά της ΣΕΠ (COSCO).
Αδιαφορούν για την επιστημονική άποψη του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, ότι η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών αντίκειται στο Σύνταγμα.
Μοναδικός στόχος της ιδιωτικοποίησης είναι η εξυπηρέτηση των κερδοσκοπικών συμφερόντων σε βάρος της οικονομίας και της κοινωνίας.
Η Κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ δεν έχουν καμία νομική πολιτική και κοινωνική νομιμοποίηση να προχωρήσουν σε πρόσκληση ενδιαφέροντος.
Η ΟΜΥΛΕ, οι εργαζόμενοι των Λιμανιών μαζί με όλες τις κοινωνικές και αυτοδιοικητικές δυνάμεις, προχωρεί σε πολυποίκιλες δράσεις για να ΑΝΑΤΡΕΨΕΙ το Πολιτικό έγκλημα ιδιωτικοποίησης – ξεπουλήματος του ΟΛΠ αλλά και του ΟΛΘ και των άλλων λιμανιών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε ανακοίνωσή του το τμήμα Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει μεταξύ άλλων τα εξής:

Η κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας- ΠΑΣΟΚ, με εκτελεστικό βραχίονα, το ΤΑΙΠΕΔ ξεκινάει την διαδικασία ξεπουλήματος του ΟΛΠ και την μετατροπή του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας σε ιδιωτικό μονοπώλιο, αδιαφορώντας για την εκφρασμένη αντίθεση του συνόλου των κοινωνικών και συνδικαλιστικών φορέων του Πειραιά και της ευρύτερης περιοχής.
Επίσης, αποδεικνύεται, περίτρανα, ότι η δικομματική κυβέρνηση ακολουθώντας τον ολισθηρό κατήφορο του αυταρχισμού αρνείται τον διάλογο και τις δημοκρατικές διαδικασίες απορρίπτοντας το αίτημα ολόκληρης της αντιπολίτευσης για να γίνει ακρόαση φορέων από την Βουλή πριν από την έναρξη της διαδικασίας.
Η δημοσίευση στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ, μέσα στη νύχτα, της πρόσκλησης ενδιαφέροντος για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΠ έρχεται απλά να ενισχύσει τις καταγγελίες των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, στην συζήτηση σε Επιτροπή της Βουλής, ότι η όλη διαδικασία είναι «φωτογραφική» για να περάσει το λιμάνι στα χέρια της Cosco.
Τα ερωτηματικά τείνουν να γίνουν βεβαιότητα για το σκανδαλώδη χαρακτήρα της διαδικασίας επειδή:
1)    Ακόμα και οι ελάχιστες αλλαγές, που έχουν γίνει στην Πρόσκληση Ενδιαφέροντος σε σχέση με το κείμενο, που είχε έρθει στην Βουλή, όπως μια τροποποίηση στα Κριτήρια Τεχνικής Επάρκεια ενισχύει την άποψη ότι η διαδικασία είναι «φωτογραφική».
2)    Δεν μπορεί κανένας να μην σταθεί στην παράγραφο 9.4 της σελίδας 17 όπου αναφέρεται ότι  «όλα τα δικαιολογητικά θα πρέπει να έχουν εκδοθεί (και όπου προβλέπεται) να έχουν επικυρωθεί το αργότερο 90 ημέρες πριν από την ημερομηνία υποβολής Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, η οποία εκπνέει στις 28/4/2014.
Δηλαδή, το Ταμείο αναγνωρίζει ότι κάποιοι μπορούν ήδη να έχουν ξεκινήσει την διαδικασία έκδοσης δικαιολογητικών. Ποιοι είναι αυτοί; Θα μας απαντήσουν;
Τέλος, στην προκήρυξη αποκαλύπτεται ξεκάθαρα ο εμπαιγμός των κυβερνητικών βουλευτών απέναντι στους εργαζόμενους του ΟΛΠ που διαβεβαίωναν ότι δεν θα θιγούν από την πώληση.
Είναι φανερό, πλέον,  ότι οι περίφημες 7 «εγγυήσεις» για τον έλεγχο των τελών στην ακτοπλοΐα, την διασφάλιση των εργαζόμενων κ.λπ δεν είναι παρά κάποια σημεία, που θα τεθούν σε διαπραγμάτευση με τον αγοραστή.
Οι μάσκες έπεσαν. Η διαδικασία- σκάνδαλο για το ξεπούλημα του ΟΛΠ αποκαλύπτεται.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταθεί αποφασιστικά στο πλευρό των εργαζόμενων, των κοινωνικών φορέων, των κατοίκων της περιοχής του Πειραιά στον δίκαιο αγώνα για να παραμείνει  το λιμάνι υπό δημόσιο έλεγχο. Η κυβέρνηση θα πρέπει να γνωρίζει ότι το ξεπούλημα του ΟΛΠ δεν θα περάσει. Η σύσσωμη αντίσταση του λαού θα τους ακυρώσει τα καταστροφικά σχέδιά τους.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες

Η βουλευτής Δωδεκανήσου και Τομεάρχης Ναυτιλίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μίκα Ιατρίδη έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Οι ξεπουληματίες του ΟΛΠ ας έχουν υπόψη τους τα υποβρύχια που γέρνουν. Ο Πειραιάς και το λιμάνι του δεν τους ανήκουν.
Αναρωτιέμαι, ποια σχόλια ακριβώς έλαβε υπόψη του το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ και ο αρμόδιος Υπουργός από τη συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, όταν σχεδόν όλες οι πτέρυγες εκφράστηκαν κατά της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ;
Ποια σχόλια ακριβώς, έλαβε υπόψη του το ΤΑΙΠΕΔ, όταν όλοι οι φορείς του Πειραιά, ανεξάρτητα από την πολιτική ή κομματική τοποθέτηση τους, εναντιώνονται με επιχειρήματα στη δημιουργία ενός ιδιωτικού μονοπωλίου στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και ενός από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης;
Στους ξεπουληματίες του ΟΛΠ, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ένα πράγμα και μόνο. Ότι ούτε αυτοί, ούτε οι πολιτικοί προστάτες τους, εσωτερικού και εξωτερικού, θα είναι εδώ για πάντα».

Ο Θ. Δρίτσας

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Πειραιά Θοδωρής Δρίτσας δήλωσε τα εξής:
«Η κυβέρνηση με διαδικασίες – εξπρές, προχωράει στην πώληση του ΟΛΠ, αγνοώντας την ομόθυμη αντίθεση των εργαζόμενων, των Επιμελητηρίων, των επαγγελματιών και των κοινωνικών φορέων του Πειραιά. Το ΤΑΙΠΕΔ μέσα στη νύχτα, δημοσίευσε στην σελίδα του στο διαδίκτυο, την πρόσκληση ενδιαφέροντος. Στη συζήτηση, που έγινε στην Επιτροπή της Βουλής, όπου αγνοήθηκε από την κυβέρνηση επιδεικτικά η κοινή θέση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την πρόκληση φορέων, καταγγείλαμε, τεκμηριωμένα, ότι στην πρόσκληση ενδιαφέροντος υπάρχουν «φωτογραφικές διατάξεις».
 Η σπουδή, που επιδεικνύουν κάποιοι για να προχωρήσει το ξεπούλημα, ενισχύει ακόμα περισσότερο την ανησυχία όλων, ότι  η διαδικασία είναι σκανδαλώδης, «κομμένη και ραμμένη» για συγκεκριμένα συμφέροντα, ντόπια και ξένα, που θέλουν το πρώτο λιμάνι της χώρας, ως ιδιωτικό μονοπώλιο.
Όμως, η κυβέρνηση θα πρέπει να ξέρει, ότι αυτή η προκλητικά αυταρχική και αδιάλλακτη στάση, απέναντι στην ομόφωνη θέση της πειραϊκής κοινωνίας, δεν θα μείνει χωρίς απάντηση. Η συντονισμένη αντίδραση και αντίσταση θα τους αναγκάσει να ακυρώσουν τα σχέδια ξεπουλήματος του ΟΛΠ.
Καλούμε τη Δημοτική Αρχή του Πειραιά, να πάρει ξεκάθαρη θέση κατά της ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού και να πάρει μέρος στους κοινωνικούς αγώνες, για να παραμείνει ο ΟΛΠ στα χέρια του Ελληνικού Δημοσίου. Για να γίνει το λιμάνι, η φυσική συνέχεια της πόλης».

ΠΗΓΗ
Share on :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © 2015 ΦΟΡΤΟΕΚΦΟΡΤΩΤΕΣ
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah